Wonen in een camper

Gepubliceerd op 17 september 2023 om 20:48

Wonen in een camper: voor sommigen mensen is het een lang gekoesterde droom, maar voor anderen is het een straf. Steeds vaker kiest men ervoor om definitief in een camper te gaan wonen. Met een huis op wielen lonkt namelijk de vrijheid. Alhoewel het in Nederland is toegestaan om in een camper te wonen, blijkt in de praktijk dat er toch wel één en ander geregeld moet worden.

Wie er definitief voor kiest om  in een camper wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen. Hierin staat dat elke Nederlander verplicht is om een adres op te geven bij de gemeente. Wanneer je geen woonadres hebt, mag je ook een postadres opgeven. Dat kan het adres van een familielid, je collega of een vriendin zijn. Op deze manier kan de overheid je altijd bereiken. De bewoner van het briefadres is alleen de  ontvanger van post, meer niet. De inschrijving heeft dus geen invloed op toeslagen van deze persoon.

Om ingeschreven te blijven in het Nederlandse BRP (Wet Burgerregistratie Personen) zul je moeten aantonen dat je minimaal 4 maanden per jaar in Nederland bent. Als je ingeschreven staat in het BRP kun je aanspraak maken op bijvoorbeeld zorgtoeslag, kinderbijslag of een uitkering.  

Als je meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland bent. Dan ben je officieel verplicht om je uit te schrijven bij je gemeente en krijg je de status Geïmmigreerd. Je hebt dan geen recht meer op toeslagen en de andere voorzieningen waar Nederlandse burgers recht op heeft.

Je mag dan in Nederland er voor kiezen om in een camper te gaan wonen. Zomaar ergens gaan staan mag niet. Je zult dus gebruik moeten maken van camperplekken, campings of een plekje op de grond bij bekenden/familie. Wildkamperen (zo maar ergens gaan staan) is verboden in Nederland. Maar met een beetje speurwerk kun je nog genoeg gratis camperplaatsen in Nederland vinden.

Het wonen in een camper heeft zeker voordelen:

  • De vaste lasten zijn veel lager dan bij het wonen in een huur of koopwoning.
  • Men kan staan en gaan waar je wilt.
  • Je leert veel mensen kennen doordat je overal komt.
  • Je leeft met minder waardoor je meer gaat waarderen.

 

Alvorens men de stap maakt op definitief in een camper te gaan wonen is het verstandig om eerst eens een paar keer een camper te huren, alvorens er eentje wordt aangeschaft. Zo krijg je feeling met de camper, en krijg je al snel in de gaten of je hier definitief in kunt wonen. Na het huren van een camper kan dan de afweging gemaakt worden om een camper te kopen.

Bij het kopen van een camper komen namelijk ook zaken om de hoek kijken waar je nu misschien niet aan denkt. Je moet namelijk een camperverzekering afsluiten, en niet elke verzekeraar neemt genoegen met een postadres, dus dat is ook nog een dingetje. Daarover later meer!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb